ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θαλασσα ή σε λιμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον ανεμο.

Το όνομά της είναι σύνθετο από το «ιστιο και πλους», δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα καταρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφορα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί απνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.Η Ιστιοπλοΐα είναι αθλητισμός και διασκέδαση.

Στη σημερινή εποχή, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το αθλημαπου είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.

Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι' αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική ("πατέντα"). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.

Το άθλημα προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις σε όλους ανεξάρτητα ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Αναπτύσσει την πρωτοβουλία, δημιουργεί αυτοπεποίθηση, σεβασμό και γνώση των φυσικών φαινομένων.
Το τμήμα έχει προσφέρει Διεθνείς – Πανελλήνιες Διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες. Διαθέτει ανεξάρτητες εγκαταστάσεις και χώρους εναπόθεσης ιστιοπλοϊκών σκαφών.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Στον ΑΝΟΓ λειτουργεί Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης για άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω. Για όσους αποζητούν αυτόν τον ανεπανάληπτο συνδυασμό αθλητισμού διασκέδασης – φυσιολατρίας και την ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΕΩΣ 20 ΜΕΤΡΑ , δεν έχουν παρά να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα ιστιοπλοϊας στον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας, που βρίσκεται στην οδό Διαδόχου Παύλου 42 στην Γ΄μαρίνα Γλυφάδας.